Sztrukle z nadzieniem serowym
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 4 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia bałkańska
Składniki:
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 3 jajka ekologiczne
- 50 g rozpuszczonego masła
- 50-100 ml letniej przegotowanej wody
Nadzienie:
- 200 g białego sera (np. tłusty twaróg)
- 2 łyżki chorwackiego alkoholu rakija
- 2 łyżki cukru
Dodatki:
- 2 łyżki maliny
- 2 łyżki czerwonych jeżyn
- 2 łyżki czereśni
- 200 ml śmietany 12%
- 1 gałązka rozmarynu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od wyrobienia ciasta. Wymieszaj wszystkie składniki i uformuj ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Odstaw je na 30 min.
Wymieszaj wszystkie składniki nadzienia razem i odstaw do przegryzienia się smaków.
Rozwałkuj ciasto na bardzo cienki prostokąt. Posmaruj dolną część ciasta nadzieniem i zawiń w rulonik.
Przy pomocy krawędzi talerza wykrój małe wałeczki o długości 10 cm (tzw. sztrukle).
Sztrukle włóż do gotującej się wody i gotuj do momentu ich wypłynięcia. Wyciągnij sztrukle z wody i przełóż je na talerz. Serwuj ze śmietaną oraz owocami i rozmarynem.
Wymieszaj wszystkie składniki nadzienia razem i odstaw do przegryzienia się smaków.
Rozwałkuj ciasto na bardzo cienki prostokąt. Posmaruj dolną część ciasta nadzieniem i zawiń w rulonik.
Przy pomocy krawędzi talerza wykrój małe wałeczki o długości 10 cm (tzw. sztrukle).
Sztrukle włóż do gotującej się wody i gotuj do momentu ich wypłynięcia. Wyciągnij sztrukle z wody i przełóż je na talerz. Serwuj ze śmietaną oraz owocami i rozmarynem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Kuchnia bałkańska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W