Ośmiorniczki podane z sałatką z kopru włoskiego i dressingiem ziołowym
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 4 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia bałkańska
Składniki:
- 1 kg świeżych ośmiorniczek
- 1 cytryna
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1 mały pęczek kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 1 koper włoski
- oliwa z oliwek
- 2 bułeczki
- sól i pieprz – do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Oczyszczone ośmiorniczki zanurz 3 razy w gotującej się wodzie z dodatkiem polowy cytryny i łodygi natki pietruszki. Po trzecim zanurzeniu zostaw ośmiorniczki w wodzie i gotuj 10-12 min. Po tym czasie wyłącz gaz i zostaw ośmiorniczki w wodzie jeszcze na 10 min.
W międzyczasie przygotuj dressing: do dużej miski wlej oliwę z oliwek, dodaj posiekane zioła i ząbek czosnku. Całość dopraw solą i pieprzem.
Wyciągnij ośmiorniczki z wody, odsącz i wymieszaj z dressingiem. Odstaw na 10 minut.
Na mandolinie pokrój w bardzo cienkie plastry koper włoski. Wymieszaj je z sokiem z cytryny, oliwą i dopraw solą oraz pieprzem.
Przełóż plastry kopru włoskiego na talerz, posyp natką pietruszki i ułóż obok ośmiorniczki.
Całość podawaj z grillowanymi bułeczkami.
W międzyczasie przygotuj dressing: do dużej miski wlej oliwę z oliwek, dodaj posiekane zioła i ząbek czosnku. Całość dopraw solą i pieprzem.
Wyciągnij ośmiorniczki z wody, odsącz i wymieszaj z dressingiem. Odstaw na 10 minut.
Na mandolinie pokrój w bardzo cienkie plastry koper włoski. Wymieszaj je z sokiem z cytryny, oliwą i dopraw solą oraz pieprzem.
Przełóż plastry kopru włoskiego na talerz, posyp natką pietruszki i ułóż obok ośmiorniczki.
Całość podawaj z grillowanymi bułeczkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia bałkańska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W