Szaszłyki z cielęciny podane z ajvarem
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 4 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z cielęciny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia bałkańska
Składniki:
- 300 g polędwicy cielęcej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka świeżego cząbru
- kilka liści świeżej szałwii
- pół cebuli pokrojonej
- sól, pieprz cayenne – do smaku
Ajvar:
- 3 papryki czerwone
- 1 bakłażan
- pół czerwonej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, szczypta pieprzu cayenne – do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj ajvar. Papryki, bakłażan i cebulę przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Gdy skórki papryki i bakłażana przypalą się na czarny kolor, wyciągnij je i przełóż do miski. Zakryj miskę od razu folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia.
Z wystudzonej papryki i bakłażana ściągnij upieczoną skórkę.
Następnie wyjmij cebulę z pieca i zdejmij z niej skórkę.
Paprykę, bakłażan, cebulę oraz czosnek przełóż do miksera. Dodaj oliwy z oliwek, pieprz cayenne i miksuj przez kilka sekund. Dopraw do smaku solą i odstaw.
Przygotuj szaszłyki. Polędwicę pokrój w kostkę. W misce wymieszaj mięso wraz z posiekanymi ziołami, oliwą, solą i pieprzem cayenne. Całość odstaw na 30 min., by smaki się przegryzły.
Mięso uformuj i nabij na pałeczki do szaszłyków.
Szaszłyki smaż z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni przez kilka minut, aż się ładnie zarumienią.
Szaszłyki serwuj z cebulą i ajvarem.
Z wystudzonej papryki i bakłażana ściągnij upieczoną skórkę.
Następnie wyjmij cebulę z pieca i zdejmij z niej skórkę.
Paprykę, bakłażan, cebulę oraz czosnek przełóż do miksera. Dodaj oliwy z oliwek, pieprz cayenne i miksuj przez kilka sekund. Dopraw do smaku solą i odstaw.
Przygotuj szaszłyki. Polędwicę pokrój w kostkę. W misce wymieszaj mięso wraz z posiekanymi ziołami, oliwą, solą i pieprzem cayenne. Całość odstaw na 30 min., by smaki się przegryzły.
Mięso uformuj i nabij na pałeczki do szaszłyków.
Szaszłyki smaż z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni przez kilka minut, aż się ładnie zarumienią.
Szaszłyki serwuj z cebulą i ajvarem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z cielęciny
Kuchnia bałkańska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W