Vitello tonnato a la Marieta

Vitello tonnato a la Marieta
Oceń przepis:
154 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 6 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z cielęciny
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

Sos:
  • 300 g tuńczyka w oleju
  • 2-3 fileciki anchovies
  • 1 cytryna
  • 1 spora łyżka kaparów + 1 łyżka do dekoracji
  • 2 żółtka ugotowane na twardo
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cielęcinę myjemy, suszymy i wkładamy do worka. Dodajemy wino, listki laurowe, cebulę z nabitymi goździkami, obraną i przekrojoną na pół marchew, łodygę selera, gałązki pietruszki i ząbki czosnku. Zamykamy worek i wstawiamy do lodówki na noc.
Następnie wyciągamy mięso z marynaty, osuszamy ręcznikiem papierowym i obsmażamy na dobrze rozgrzanej oliwie z każdej strony. Krótko a mocno.
Przekładamy mięso do garnka i zalewamy wodą, częścią wina z marynaty i dorzucamy marchew, selera, listki laurowe, czosnek i pietruszkę. Przykrywamy i dusimy ok. 60-80 minut na niezbyt dużym ogniu.
Wyciągamy z garnka i studzimy. Najlepiej po wystygnięciu wstawić mięso do lodówki.
Tuńczyka odsączamy z nadmiaru oleju, przekładamy do malaksera i wraz z anchovies i żółtkami miksujemy na gładką masę, na przemian dolewając oliwę i sok z cytryny. Dodajemy część kaparów, które drobno siekamy, a resztę w całości zostawiamy do dekoracji.
Cielęcinę kroimy w cienkie plasterki, polewamy sosem i odstawiamy najlepiej na noc do lodówki przykrytą folią spożywczą lub w szczelnie zamykanym pojemniku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA