Vitello tonnato a la Marieta
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 6 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z cielęciny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 1 kg cielęciny z udźca
- 2 liście laurowe
- 2 goździki
- ½ małej cebuli
- 4 gałązki pietruszki
- 1 marchew
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 szklanki dobrego białego wina
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
Sos:
- 300 g tuńczyka w oleju
- 2-3 fileciki anchovies
- 1 cytryna
- 1 spora łyżka kaparów + 1 łyżka do dekoracji
- 2 żółtka ugotowane na twardo
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cielęcinę myjemy, suszymy i wkładamy do worka. Dodajemy wino, listki laurowe, cebulę z nabitymi goździkami, obraną i przekrojoną na pół marchew, łodygę selera, gałązki pietruszki i ząbki czosnku. Zamykamy worek i wstawiamy do lodówki na noc.
Następnie wyciągamy mięso z marynaty, osuszamy ręcznikiem papierowym i obsmażamy na dobrze rozgrzanej oliwie z każdej strony. Krótko a mocno.
Przekładamy mięso do garnka i zalewamy wodą, częścią wina z marynaty i dorzucamy marchew, selera, listki laurowe, czosnek i pietruszkę. Przykrywamy i dusimy ok. 60-80 minut na niezbyt dużym ogniu.
Wyciągamy z garnka i studzimy. Najlepiej po wystygnięciu wstawić mięso do lodówki.
Tuńczyka odsączamy z nadmiaru oleju, przekładamy do malaksera i wraz z anchovies i żółtkami miksujemy na gładką masę, na przemian dolewając oliwę i sok z cytryny. Dodajemy część kaparów, które drobno siekamy, a resztę w całości zostawiamy do dekoracji.
Cielęcinę kroimy w cienkie plasterki, polewamy sosem i odstawiamy najlepiej na noc do lodówki przykrytą folią spożywczą lub w szczelnie zamykanym pojemniku.
Następnie wyciągamy mięso z marynaty, osuszamy ręcznikiem papierowym i obsmażamy na dobrze rozgrzanej oliwie z każdej strony. Krótko a mocno.
Przekładamy mięso do garnka i zalewamy wodą, częścią wina z marynaty i dorzucamy marchew, selera, listki laurowe, czosnek i pietruszkę. Przykrywamy i dusimy ok. 60-80 minut na niezbyt dużym ogniu.
Wyciągamy z garnka i studzimy. Najlepiej po wystygnięciu wstawić mięso do lodówki.
Tuńczyka odsączamy z nadmiaru oleju, przekładamy do malaksera i wraz z anchovies i żółtkami miksujemy na gładką masę, na przemian dolewając oliwę i sok z cytryny. Dodajemy część kaparów, które drobno siekamy, a resztę w całości zostawiamy do dekoracji.
Cielęcinę kroimy w cienkie plasterki, polewamy sosem i odstawiamy najlepiej na noc do lodówki przykrytą folią spożywczą lub w szczelnie zamykanym pojemniku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z cielęciny
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W