Boczek w sosie z natki pietruszki
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 700 g surowego boczku
- 600 g młodych ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 500 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- duża garść posiekanej natki pietruszki
Do przybrania
- listki natki pietruszki, kwiaty rukwieli morskiej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Boczek pokroić na plastry o grubości 0,5 cm. Usmażyć na złoto na gorącej patelni, posolić do smaku. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
W rondlu rozpuścić masło i wsypać mąkę. Wlać mleko partiami, cały czas roztrzepując. Zostawić sos na małym ogniu na 15 minut, wymieszać z posiekaną natką, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Mieszać sos często, gdyż łatwo się przypala.
Podawać plastry smażonego boczku z ziemniakami i sosem pietruszkowym, przybrane listkami natki i kwiatami rukwieli morskiej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wieprzowiny
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W