Szwedzkie klopsiki z konfiturą z brusznicy

Szwedzkie klopsiki z konfiturą z brusznicy
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 11)
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 200 ml bułki tartej
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • 200 ml mleka
  • 3-4 łyżki masła
Konfitura:
  • 500 g borówek brusznic (świeżych lub mrożonych)
  • 100 ml cukru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Borówki wymieszać z cukrem. Przechowywać w słoiku w lodówce.

Cebulę obrać i drobno pokroić. Wymieszać w misce z przyprawami, bułką tartą, jajkami i mlekiem. Odstawić na 2 minuty, a następnie wymieszać z mielonym mięsem. Zwilżyć dłonie zimną wodą i uformować klopsiki. Smażyć na maśle na średnim ogniu. Podawać z konfiturą borówkową i tłuczonymi ziemniakami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA