Rybne tacos

Rybne tacos
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 9)
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 400 g filetów ze szczupaka
  • 250 ml mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 300 ml piwa
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 500 ml oleju, do smażenia
  • 200 g mieszanki sałatowej
Pikle z cebuli:
  • 1 cebula perłowa
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki octu jabłkowego
Sos:
  • 400 ml gęstej ukwaszanej śmietany
  • 50 ml świeżo tartego chrzanu
  • 1 zielone chili, drobno pokrojone
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotować pikle z cebuli. Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie krążki. W misce wymieszać wodę z octem i cukrem. Włożyć cebulę odstawić na pół godziny.
Połączyć wszystkie składniki sosu.

Przygotować ciasto do smażenia ryby. Wymieszać wszystkie suche składniki, wlać roztopione masło, wymieszać. Dodać piwo, wymieszać na dość rzadkie ciasto, Wsypać posiekane zioła.
Rybę pokroić na kawałki, delikatnie posolić. Zamaczać w cieście i smażyć w oleju, rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza.
Podawać w miękkich tortillach, z dodatkiem listków sałaty oraz sosem śmietanowym i piklowaną cebulą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA