Beza Pavlova z owocami leśnymi

Beza Pavlova z owocami leśnymi
Oceń przepis:
97 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Bezy

Składniki:

  • Beza:
  • białka z 6 jaj
  • 310 g cukru drobnego
  • 5 ml octu jabłkowego
  • 10 g skrobi kukurydzianej
Krem śmietankowy:
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 60 g mascarpone
  • 25 g cukru
  • pół laski wanilii
Dodatki:
  • konfitura różana
  • 150 g malin
  • 50 g poziomek
  • 100 g borówek lub jagód

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W misie miksera ubić białka na sztywno z cukrem, dodając go stopniowo podczas ubijania. Na koniec dodać ocet i skrobię kukurydzianą, wszystko razem delikatnie wymieszać. Masę bezową podzielić i za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego nanieść na blachy wyłożone papierem pergaminowym, wygładzając boki łyżką lub nożem, ku górze. Bezy piec w piekarniku o temp. 170º C przez 7-10 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec około 30-40 min. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z mascarpone i cukrem. Na koniec dodać ziarna wanilii i delikatnie wymieszać. Wyłożyć bezę na paterę. Nałożyć konfiturę, porcję kremu śmietankowego i świeże owoce. Całość posypać cukrem pudrem. Opcjonalnie można z bezy złożyć tort. Na paterę wyłożyć bezę. Nałożyć konfiturę, połowę kremu śmietankowego i świeże owoce. Następnie przykryć drugą bezą, nałożyć pozostały krem i udekorować świeżymi owocami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA