Beza Pavlova z owocami leśnymi
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Bezy
Składniki:
- Beza:
- białka z 6 jaj
- 310 g cukru drobnego
- 5 ml octu jabłkowego
- 10 g skrobi kukurydzianej
Krem śmietankowy:
- 350 ml śmietany kremówki
- 60 g mascarpone
- 25 g cukru
- pół laski wanilii
Dodatki:
- konfitura różana
- 150 g malin
- 50 g poziomek
- 100 g borówek lub jagód
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misie miksera ubić białka na sztywno z cukrem, dodając go stopniowo podczas ubijania. Na koniec dodać ocet i skrobię kukurydzianą, wszystko razem delikatnie wymieszać. Masę bezową podzielić i za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego nanieść na blachy wyłożone papierem pergaminowym, wygładzając boki łyżką lub nożem, ku górze. Bezy piec w piekarniku o temp. 170º C przez 7-10 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec około 30-40 min. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z mascarpone i cukrem. Na koniec dodać ziarna wanilii i delikatnie wymieszać. Wyłożyć bezę na paterę. Nałożyć konfiturę, porcję kremu śmietankowego i świeże owoce. Całość posypać cukrem pudrem. Opcjonalnie można z bezy złożyć tort. Na paterę wyłożyć bezę. Nałożyć konfiturę, połowę kremu śmietankowego i świeże owoce. Następnie przykryć drugą bezą, nałożyć pozostały krem i udekorować świeżymi owocami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź