Omlet grzybek z ekspresowym dżemem z miękkich owoców
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
Składniki:
- Składniki:
- 3 żółtka
- 3 białka
- 2 szczypty cukru
- 2 szczypty proszku do pieczenia
- łyżka masła
- Dżem:
- 0,5 szklanki malin
- 0,5 szklanki agrestu
- 0,5 szklanki porzeczki czerwonej
- 0,5 szklanki porzeczki czarnej
- 2-3 łyżki miodu
- gałązka rozmarynu
- 0,5 szklanki słodkiego wina
- szczypta soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Białka jajek ubij na sztywno. Dodaj do nich sól, pieprz, proszek oraz żółtka.
Na małej, maksymalnie 20 cm patelni, rozgrzej masło i wlej masę. Omlet smaż na bardzo małym ogniu, po czym wstaw go do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 10 minut, aż się przyrumieni. Upieczony omlet podawaj koniecznie na ciepłym talerzu, aby grzybek nie opadł.
Idealnym dodatkiem do omleta będzie ekspresowy dżem. Wszystkie owoce wsyp do rondelka. Dodaj zioła, sól, wino i miód. Owoce duś na małym ogniu, aż się rozpadną i uzyskasz swoją ulubiona konsystencję. Dżem schłódź i podawaj w słoiczku obok omleta. Smacznego!
Na małej, maksymalnie 20 cm patelni, rozgrzej masło i wlej masę. Omlet smaż na bardzo małym ogniu, po czym wstaw go do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 10 minut, aż się przyrumieni. Upieczony omlet podawaj koniecznie na ciepłym talerzu, aby grzybek nie opadł.
Idealnym dodatkiem do omleta będzie ekspresowy dżem. Wszystkie owoce wsyp do rondelka. Dodaj zioła, sól, wino i miód. Owoce duś na małym ogniu, aż się rozpadną i uzyskasz swoją ulubiona konsystencję. Dżem schłódź i podawaj w słoiczku obok omleta. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W