Kotleciki rybne

Kotleciki rybne
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 10)
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 600 g mielonego mięsa łososia
  • 3 białka
  • 1 łyżka drobno pokrojonych liści czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki świeżo tartego chrzanu
  • 400 ml bułki tartej do obtaczania
  • 3 łyżki masła do smażenia
Relisz ogórkowy:
  • 1 ogórek-wąż
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 łyżka pokrojonego bardzo drobno imbiru
  • 1 czerwone chili
  • 500 g borówki brusznicy, świeżej lub mrożonej
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 100 ml cukru
  • 1-2 łyżki musztardy Dijon
  • sól do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotować relisz ogórkowy. Z ogórków wygarnąć środek. Obrać marchewki i cebule. Warzywa zmiksować lub pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Przełożyć do rondelka, dodać imbir, posiekane chili, brusznice, ocet jabłkowy i cukier. Podgrzewać przez 10 minut, wymieszać z musztardą, posolić do smaku.

Wyrobić mięso łososia z białkami i solą na elastyczną, zwartą masę. Dodać natkę, czosnek niedźwiedzi i chrzan, wymieszać. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formować kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na maśle na średnim ogniu.
Podawać z gotowanymi ziemniakami i reliszem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA