Kotleciki rybne
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 10)
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 600 g mielonego mięsa łososia
- 3 białka
- 1 łyżka drobno pokrojonych liści czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki świeżo tartego chrzanu
- 400 ml bułki tartej do obtaczania
- 3 łyżki masła do smażenia
Relisz ogórkowy:
- 1 ogórek-wąż
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 łyżka pokrojonego bardzo drobno imbiru
- 1 czerwone chili
- 500 g borówki brusznicy, świeżej lub mrożonej
- 100 ml octu jabłkowego
- 100 ml cukru
- 1-2 łyżki musztardy Dijon
- sól do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotować relisz ogórkowy. Z ogórków wygarnąć środek. Obrać marchewki i cebule. Warzywa zmiksować lub pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Przełożyć do rondelka, dodać imbir, posiekane chili, brusznice, ocet jabłkowy i cukier. Podgrzewać przez 10 minut, wymieszać z musztardą, posolić do smaku.
Wyrobić mięso łososia z białkami i solą na elastyczną, zwartą masę. Dodać natkę, czosnek niedźwiedzi i chrzan, wymieszać. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formować kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na maśle na średnim ogniu.
Podawać z gotowanymi ziemniakami i reliszem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W