Mielone kotlety rybne z dereniowym majonezem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rodzinnie (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
- 80 dkg płotek bez głowy
- natka pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- chałka
- szklanka maślanki
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżeczka białego pieprzu
- szczypta soli
- szklanka mąki
- 0,5 szklanki białego wina
- łyżka masła
- Sos majonezowy:
- 2 jajka
- 80 ml oleju
- łyżeczka musztardy stołowej
- łyżka wrzątku
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka soku z derenia
- szczypta soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Oczyść ryby z łusek, odkrój płetwy, ogon i głowę. Następnie zmiel ryby 3 razy w maszynce do mielenia mięsa.
Przez maszynkę przepuść również pietruszkę, czosnek i chałkę namoczoną w maślance. Na koniec zmiel wszystkie składniki razem.
Mięso dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Uformuj kotleciki, oprósz mąką i podsmaż na oleju.
Gdy kotlety się zarumienią, dolej białe wino i zredukuj.
Gdy wino odparuje, dorzuć na patelnię łyżkę zimnego masła.
Przygotuj sos majonezowy. Oddziel żółtka od białek. Żółtka mieszaj i powoli dodawaj olej, dodaj musztardę, wrzątek, sok z cytryny, sok z derenia i sól. Podawaj kotlety rybne z sosem. Smacznego!
Przez maszynkę przepuść również pietruszkę, czosnek i chałkę namoczoną w maślance. Na koniec zmiel wszystkie składniki razem.
Mięso dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Uformuj kotleciki, oprósz mąką i podsmaż na oleju.
Gdy kotlety się zarumienią, dolej białe wino i zredukuj.
Gdy wino odparuje, dorzuć na patelnię łyżkę zimnego masła.
Przygotuj sos majonezowy. Oddziel żółtka od białek. Żółtka mieszaj i powoli dodawaj olej, dodaj musztardę, wrzątek, sok z cytryny, sok z derenia i sól. Podawaj kotlety rybne z sosem. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W