Mielone kotlety rybne z dereniowym majonezem

Mielone kotlety rybne z dereniowym majonezem
Oceń przepis:
44 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rodzinnie (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

  • 80 dkg płotek bez głowy
  • natka pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • chałka
  • szklanka maślanki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżeczka białego pieprzu
  • szczypta soli
  • szklanka mąki
  • 0,5 szklanki białego wina
  • łyżka masła
  • Sos majonezowy:
  • 2 jajka
  • 80 ml oleju
  • łyżeczka musztardy stołowej
  • łyżka wrzątku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka soku z derenia
  • szczypta soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Oczyść ryby z łusek, odkrój płetwy, ogon i głowę. Następnie zmiel ryby 3 razy w maszynce do mielenia mięsa.
Przez maszynkę przepuść również pietruszkę, czosnek i chałkę namoczoną w maślance. Na koniec zmiel wszystkie składniki razem.
Mięso dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Uformuj kotleciki, oprósz mąką i podsmaż na oleju.
Gdy kotlety się zarumienią, dolej białe wino i zredukuj.
Gdy wino odparuje, dorzuć na patelnię łyżkę zimnego masła.
Przygotuj sos majonezowy. Oddziel żółtka od białek. Żółtka mieszaj i powoli dodawaj olej, dodaj musztardę, wrzątek, sok z cytryny, sok z derenia i sól. Podawaj kotlety rybne z sosem. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA