Ryba po toruńsku ze smażonymi łazankami

Ryba po toruńsku z łazankami
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

  • filet z ryby słodkowodnej (sandacz)
  • 2 marchewki
  • cebula
  • masło
  • ½ szklanki ciemnego piwa
Przyprawy:
Smażone łazanki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania ryby. Na maśle przesmaż dwie starte na grubych oczkach marchewki i cebulę. Dopraw goździkami, gałką muszkatołową i pieprzem. Zalej składniki ciemnym piwem. Całość zagotuj, po czym włóż pokrojony filet z ryby i gotuj kilka minut.
Rybę wyjmij. Do sosu dolej łyżkę miodu i kilka pokruszonych pierników toruńskich. Po zagotowaniu całość przetrzyj przez sito, dopraw sokiem z cytryny i odrobiną soli.
Rybę z powrotem włóż do sosu i delikatnie podduś.

Doskonałym dodatkiem będą smażone łazanki z kiszoną kapustą. Kapustę przesmaż na maśle. Dorzuć łazanki oraz wędzony, parzony boczek pokrojony w kosteczkę. Całość dopraw pieprzem i majerankiem. Wymieszaj i podsmaż. Gotowe łazanki wyłóż na talerz. W centrum połóż przygotowaną rybę w sosie piernikowym. Całość posyp świeżym majerankiem. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA