Solony i smażony łosoś z jarmużem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- filet z łososia o wadze 700 g
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
Sałatka jabłkowa
- 2 jabłka
- 1 łyżka ostro-słodkiej musztardy
- 2 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
- 1 łyżka białego octu winnego
- pęczek rukoli
- 100 ml cienko pokrojonych liści jarmużu
Jarmuż w śmietanowym sosie
- 300 g jarmużu
- 300 ml kremówki
- 1 łyżeczka nasion kminu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszać cukier z solą, natrzeć mieszanką łososia i odstawić na 30 minut. Pokroić na kawałki i smażyć przez 2-3 minuty z każdej strony.
Jabłka pokroić na plasterki, wymieszać z pozostałymi składnikami sałatki.
Jarmuż porwać na kawałki, umieścić wraz z kremówką i kminem w rondelku, dusić pod przykryciem, aż jarmuż zmięknie. Zdjąć pokrywkę, podgrzewać, aż sos zgęstnieje.
Smażonego łososia podawać z jarmużem i sałatką jabłkową.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W