Pierś pardwy z kurkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- pierś pardwy górskiej
- 2 łyżki masła
- 100 g maślaków lub innych grzybów leśnych
- 200 g kurek
- 3 szalotki, drobno pokrojone
- 100 g selera, pokrojonego w kosteczkę
- 100 g wędzonki z łosia, pokrojonej w kostkę
- 50 ml whiskey
- 300 ml śmietanki kremówki
- do przybrania: szczawik zajęczy, borówki, brusznice i roszponka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pierś pardwy usmażyć na łyżce masła, często obracając – mięso powinno być średnio krwiste. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Grzyby porwać na kawałki i usmażyć na maśle wraz z szalotkami i selerem, na złoto. Dodać pokrojoną w kostkę wędzonkę, flambirować w whiskey. Wlać śmietankę, podgrzewać, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Pierś pokroić na plastry, przybrać listkami szczawiku zajęczego, borówkami i brusznicami oraz roszponką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W