Burgery z łosia z plackami ziemniaczanymi
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 12)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa łosia
- 300 ml śmietanki kremówki
- garść posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanych listków tymianku
- 1 łyżka ostrej musztardy ziarnistej
- 2 cebule żółte
- 1 cebula czerwona
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno
- 1 łyżka cukru
- 1 gałązka świeżego estragonu
- 400 g ziemniaków
- 2-3 łyżki masła
- 200 ml gęstej śmietany – do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszać mielone mięso, kremówkę, natkę, tymianek i musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Uformować burgery, piec na grillu do momentu, gdy będą średnio wysmażone.
Cebulę pokroić na 2-cm plastry, opiec na grillu, umieścić w misce i jeszcze gorące wymieszać z octem, olejem, cukrem i estragonem, posolić do smaku.
Ziemniaki zetrzeć i odcisnąć wodę. Uformować placki i smażyć na złoto na dużej ilości masła. Posolić do smaku.
Podawać burgery na plackach, z cebulą i śmietaną.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W