Sałatka z bryndzą
Oceń przepis:
Przygotował:
Grzegorz Łapanowski
- Seria kulinarna:
- Ł'apetyt 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 2 buraki
- 1 op. sera bryndza ok. 125 g
- garść rukoli
- mała garść prażonych ziaren dyni
Na sos:
- łyżka oleju z dyni
- oliwa
- łyżeczka miodu
- łyżeczka octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy
- świeżo mielony pieprz, sól
- kilka listków tymianku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Buraka pieczemy w folii w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C do miękkości. Jeśli chcemy, by upiekł się szybciej możemy go pokroić. Kiedy będzie gotowy odstawiamy go do wystudzenia. Przygotowujemy dressing mieszając miód z octem balsamicznym. Cały czas mieszając powoli dodajemy olej dyniowy i oliwę – na końcu tymianek i dużo świeżo mielonego pieprzu. Rukolę mieszamy z dressingiem. Robimy kuleczki z bryndzy. Buraka kroimy w plastry, podajemy z kuleczkami bryndzowymi, rukolą, a wszystko polewamy sosem i sypiemy pestkami dyni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W