Tarta z cebulkami i kremem z bryndzy

Tarta z szalotkami
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Tarty
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 15 szalotek lub małych cebulek
  • oliwa z oliwek
  • 500 ml wytrawnego cydru
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól i pieprz
  • rolka gotowego ciasta francuskiego
  • jajko
  • listki rukoli do podania
Krem z bryndzy:
  • 1 kostka bryndzy
  • pęczek szczypiorku
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 0,5 łyżeczki czarnuszki
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulki obieramy i podsmażamy na patelni z metalową rączką. Podlewamy częścią cydru i dusimy, aż odparuje. Podlewamy ponownie, aż wylejemy ostatnią porcję, dodajemy rozmaryn. Przykrywamy pokrywką i dusimy cebulki, aż będą miękkie. Gdy cały płyn odparuje, nakładamy na wierzch ciasto. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku około 20 minut.

Miksujemy blenderem bryndzę ze śmietaną na gęsty serowy krem. Dodajemy przyprawy, posiekany szczypiorek i mieszamy.

Na patelnię z upieczonym ciastem nakładamy talerz o tej samej średnicy i szybkim ruchem obracamy patelnię, aby ciasto znalazło się na talerzu. Kroimy kawałki i podajemy z kremem z bryndzy. Posypujemy listkami rukoli.

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA