Tarta z cebulkami i kremem z bryndzy
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Tarty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 15 szalotek lub małych cebulek
- oliwa z oliwek
- 500 ml wytrawnego cydru
- 2 gałązki rozmarynu
- sól i pieprz
- rolka gotowego ciasta francuskiego
- jajko
- listki rukoli do podania
Krem z bryndzy:
- 1 kostka bryndzy
- pęczek szczypiorku
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 0,5 łyżeczki czarnuszki
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulki obieramy i podsmażamy na patelni z metalową rączką. Podlewamy częścią cydru i dusimy, aż odparuje. Podlewamy ponownie, aż wylejemy ostatnią porcję, dodajemy rozmaryn. Przykrywamy pokrywką i dusimy cebulki, aż będą miękkie. Gdy cały płyn odparuje, nakładamy na wierzch ciasto. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku około 20 minut.
Miksujemy blenderem bryndzę ze śmietaną na gęsty serowy krem. Dodajemy przyprawy, posiekany szczypiorek i mieszamy.
Na patelnię z upieczonym ciastem nakładamy talerz o tej samej średnicy i szybkim ruchem obracamy patelnię, aby ciasto znalazło się na talerzu. Kroimy kawałki i podajemy z kremem z bryndzy. Posypujemy listkami rukoli.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź