Klopsiki z kuskusem i warzywnym sosem

Klopsiki z kuskusem
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 800 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
Sos:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 4 duże pomidory (lub puszka krojonych pomidorów)
200 g kuskusu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180º C.


Wołowinę wymieszać z posiekaną cebulą, czosnkiem, imbirem, natką pietruszki, wędzoną papryką, oliwą z oliwek, solą i pieprzem.


Z mięsa uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15 minut.


Przygotować sos. Na oliwie z oliwek podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chili. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, marchewkę i cukinię. Przyprawić solą i pieprzem, smażyć na wolnym ogniu około 10 minut, często mieszając. Dodać pokrojone pomidory i smażyć kolejne 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.


W tym czasie wymieszać kuskus z oliwą z oliwek i zalać wodą.


Część kotlecików zapakować do woreczka strunowego i zamrozić. Połowę sosu wyłożyć na talerz, na nim ułożyć klopsiki, a kuskus obok. Można wszystko jeszcze polać oliwą z oliwek lub nałożyć kilka czarnych oliwek.


 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA