Klopsiki z kuskusem i warzywnym sosem
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 800 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Sos:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 2 czerwone papryki
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 4 duże pomidory (lub puszka krojonych pomidorów)
200 g kuskusu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180º C.
Wołowinę wymieszać z posiekaną cebulą, czosnkiem, imbirem, natką pietruszki, wędzoną papryką, oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
Z mięsa uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15 minut.
Przygotować sos. Na oliwie z oliwek podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chili. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, marchewkę i cukinię. Przyprawić solą i pieprzem, smażyć na wolnym ogniu około 10 minut, często mieszając. Dodać pokrojone pomidory i smażyć kolejne 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
W tym czasie wymieszać kuskus z oliwą z oliwek i zalać wodą.
Część kotlecików zapakować do woreczka strunowego i zamrozić. Połowę sosu wyłożyć na talerz, na nim ułożyć klopsiki, a kuskus obok. Można wszystko jeszcze polać oliwą z oliwek lub nałożyć kilka czarnych oliwek.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź