Kurczak w rosole z kluskami ziemniaczanymi, wołowiną smażoną i jajkiem
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? 6 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- Rosół:
- 2 udka kurczaka
- 4 skrzydełka kurczaka
- 1 pęczek włoszczyzny
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz czarny ziarnisty
- pieprz czarny mielony
- sól
- lubczyk
- natka pietruszki
Kluski:
- 3 ziemniaki starte na tarce
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
Dodatki:
- 4 jajka
- 300 g wołowiny z udźca
- sos grzybowy
- czarny pieprz
- kilka grzybów suszonych
- kawałek młodej kapusty
- 3 buraki ugotowane
- 200 g twarogu wędzonego
- koperek
- natka pietruszki
- świeży lubczyk
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nastawiamy rosół, doprowadzamy do wrzenia, minimalizujemy ogień na kuchni i rosół niech pyrka wolno do momentu, kiedy stanie się intensywny w smaku. Kiedy rosół już spełni nasze wymagania, wyjmujemy mięso, obieramy, rwiemy na kawałki, oprószamy solą, pieprzem i koperkiem, odstawiamy.
Z podanych składników robimy ciasto na kluski ziemniaczane, tzw. przecieraki. Ciasto wykładamy na talerz i z talerza zsuwając łyżką wprost do gotującej się wody formujemy drobne, podłużne kluseczki. Gotowe kluski wyławiamy z wody , posypujemy delikatnie solą, pieprzem czarnym i świeżym lubczykiem.
Jajka gotujemy równe 6 minut i wrzucamy od razu do zimnej wody. Po chwili obieramy i odstawiamy.
Mięso kroimy w cienkie paski, marynujemy w sosie grzybowym, czarnym pieprzu i przesmażamy na patelni mocno rozgrzanej na złoty kolor, pod koniec dodając sól do smaku.
Namoczone grzyby suszone kroimy w paski, kapustę szatkujemy i wstawiamy na sitku na kilka minut do gorącego rosołu.
Ugotowane, rozdrobnione mięso z kurczaka wykładamy na głębokie talerze lub do misek, następnie dajemy kluski ziemniaczane, kapustę, grzyby, buraki pokrojone w plastry, jajko przekrojone na pół i na koniec wołowinę. Wszystko posypujemy twarogiem wędzonym, zalewamy rosołem i na koniec dajemy gałązki koperku, natki pietruszki i lubczyku. Jeszcze tylko świeżo mielony czarny pieprz i gotowe!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź