Warstwowa sałatka w słoiku ze zgrzewaną kanapką
Oceń przepis:
Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, śniadanie (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- sałata rzymska
- awokado
- pomidor bawole serce
- odrobina pokruszonej fety
- odrobina czerwonej kapusty
- 1 gotowany lub pieczony burak
Sos:
- 2 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka miodu
- łyżeczka musztardy francuskiej
- sól
- pieprz
Tost:
- 2 kromki wiejskiego chleba
- łyżeczka masła
- 2 plastry sera Królewskiego, goudy lub cheddara
- opakowanie rukoli
- 2 garści ziaren słonecznika
- oliwa z oliwek - kilka łyżek
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Sałatę rzymską kroimy w kawałki i wkładamy do dużego słoika tak, aby wypełniła ⅓ wysokości.
Drobno siekamy czerwoną kapustę i jedną garść wkładamy do słoika. Resztę przestrzeni wypełniamy pokrojonym awokado, pomidorem i burakiem. Górę posypujemy fetą.
Do oddzielnego słoiczka wkładamy składniki sosu, zakręcamy i mieszamy.
Rukolę, słonecznik, czosnek, sól i pieprz oraz oliwę blendujemy na gęstą pastę. Kromkę chleba od zewnątrz smarujemy masłem, a od środka pesto z rukoli. Pomiędzy kromki wkładamy ser i zamykamy. Tak przygotowany tost smażymy na patelni albo zgrzewamy w opiekaczu.
Tost pakujemy w papier śniadaniowy razem z dwoma słoikami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W