Warstwowa sałatka w słoiku ze zgrzewaną kanapką

Warstwowa sałatka w słoiku ze zgrzewaną kanapką
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, śniadanie (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • sałata rzymska
  • awokado
  • pomidor bawole serce
  • odrobina pokruszonej fety
  • odrobina czerwonej kapusty
  • 1 gotowany lub pieczony burak
Sos:
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • sól
  • pieprz
Tost:
  • 2 kromki wiejskiego chleba
  • łyżeczka masła
  • 2 plastry sera Królewskiego, goudy lub cheddara
  • opakowanie rukoli
  • 2 garści ziaren słonecznika
  • oliwa z oliwek - kilka łyżek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Sałatę rzymską kroimy w kawałki i wkładamy do dużego słoika tak, aby wypełniła wysokości.

Drobno siekamy czerwoną kapustę i jedną garść wkładamy do słoika. Resztę przestrzeni wypełniamy pokrojonym awokado, pomidorem i burakiem. Górę posypujemy fetą. 

Do oddzielnego słoiczka wkładamy składniki sosu, zakręcamy i mieszamy.

Rukolę, słonecznik, czosnek, sól i pieprz oraz oliwę blendujemy na gęstą pastę. Kromkę chleba od zewnątrz smarujemy masłem, a od środka pesto z rukoli. Pomiędzy kromki wkładamy ser i zamykamy. Tak przygotowany tost smażymy na patelni albo zgrzewamy w opiekaczu. 

Tost pakujemy w papier śniadaniowy razem z dwoma słoikami.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA