Sałatka z grillowaną cukinią, bobem, komosą, granatem i orzeszkami
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 szklanka ugotowanej, kolorowej komosy
- ½ obranego granatu
- 1 szklanka ugotowanego, obranego zielonego bobu
- 6 ładnych, świeżych brukselek
- oliwa
Dressing:
- ½ pęczka kolendry
- ½ pęczka pietruszki
- ½ pęczka mięty
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ szklanki niefiltrowanej oliwy
- ½ łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka syropu z agawy
Do podania:
- ½ szklanki orzeszków ziemnych w wasabi
- listki mięty
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowujemy dressing. Do malaksera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na pastę, ale niezbyt gładką. Cukinię kroimy w szerokie, ukośne plastry o grubości ok. 7 mm i grillujemy krótko, ale na bardzo dobrze rozgrzanej patelni grillowej skropionej oliwą. Grillujemy, aż powstaną na powierzchni plastrów ładne, przypieczone paski, a cukinia nadal pozostanie jędrna.
Do miseczki wrzucamy bób i podzielone na listki brukselki, skrapiamy dressingiem i dokładnie mieszamy.
Orzeszki przekładamy do woreczka i tłuczkiem rozbijamy na mniejsze, ale niezbyt drobne kawałki. Część brukselski z bobem kładziemy na talerzu, posypujemy komosą, na to kładziemy plastry cukinii i znów mieszankę z brukselką. Dekorujemy kulkami granatu, listkami mięty i pokruszonymi orzeszkami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź