Szybki ramen po polsku

Szybki ramen
Oceń przepis:
186 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • Wywar:
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • kilka suszonych grzybów
  • kawałek kory cynamonu
  • gwiazdka anyżu
  • 2 goździki
Zupa:
  • 1 jajko ugotowane na twardo (na osobę)
  • sos sojowy
  • ocet ryżowy
  • 200 g makaronu sojowego lub ryżowego
  • kiełki fasoli
  • szpinak baby
  • 400 g pieczarek
  • olej do smażenia
  • pieczone mięso z łopatki
  • sezam

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Marchewki, korzeń pietruszki, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać 3 litrami wody i gotować. Dodać por pokrojony w plasterki, przyprawy i suszone grzyby. Gotować około 40 minut na średnim ogniu.

W tym czasie obrać jajka i zamarynować z sosie sojowym wymieszanym z octem. Podprażyć sezam. Przygotować makaron według instrukcji na opakowaniu.

Pieczarki pokroić w plasterki i przesmażyć w garnku na oleju. Zalać wywarem. Dodać kiełki fasoli, mięso, szpinak i makaron. Doprawić sosem sojowym i octem.

Podawać z przekrojonym na pół marynowanym jajkiem.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA