Smażone żabie udka z trzema sosami

Smażone żabie udka z trzema sosami
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • żabie udka
  • mleko
  • sól
  • pieprz
  • mąka ryżowa
  • olej do smażenia
Sos habanero:
  • 8 posiekanych papryczek habanero pozbawionych nasion
  • 1 posiekana marchewka
  • 1 posiekana cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • sok z 1 limonki
  • 70 ml octu z białego wina
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 łyżki wody + więcej do rozrzedzenia sosu
  • sól do smaku
Sos klasyczny:
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 g zimnego masła
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
Sos cytrynowy:
  • 1 łyżka oliwy
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 1 szalotka, bardzo drobno posiekana
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g zimnego masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Żabie udka rozmrażaj przez noc w lodówce zanurzone w mleku, chyba że masz świeże, to masz szczęście.

Rozmrożone udka osusz dokładnie i dopraw solą i pieprzem.

Odstaw mięso do lodówki na czas przygotowania sosów.

Gdy już wszystkie sosy będą gotowe, rozgrzej frytkownicę lub olej rzepakowy w rondlu do 180 stopni C.

Mięso obtocz dokładnie w ryżowej mące i smaż, aż się przyrumieni.

Tak usmażone udka możesz pojedynczo maczać lub zanurzyć całe w sosie.

W pierwszej kolejności przygotuj sos habanero, bo ten może postać w lodówce i można z niego korzystać w dowolnej chwili, nie tylko do żabich udek.

 Sos habanero:

Rozgrzej w rondelku oliwę. Dodaj posiekaną marchewkę i przesmażaj ją na średnim ogniu aż lekko zmięknie.

Dodaj cebulę z czosnkiem i powtarzaj to samo nie przerywając mieszania.

Zdejmij garnek z ognia i przenieś podsmażone warzywa do malaksera.

Dodaj wodę, habanero i miksuj, aż ze składników powstanie pasta.

Dodaj sok z limonki oraz ocet, po czym miksuj ponownie przez chwilę.

Przenieś gęsty sos z powrotem do garnka i postaw go na małym ogniu.

Rozrzedź wodą do konsystencji klasycznego sosu ostrego (np. tabasco).

Doprowadź sos do wrzenia. Odczekaj 5 minut.

Zdejmij rondelek z ognia i przelej sos do miski przez sitko.

Przecieraj pozostały na sitku miąższ, żeby wydobyć z niego jak najwięcej sosu.

Przed moczeniem w nim żab lub skrzydełek, warto go podgrzać z masłem w stosunku 1:1.

 Sos klasyczny:

Czosnek posiekaj możliwie najdrobniej, ale nie miażdż go.

Rozgrzej patelnię, dolej odrobinę oliwy i połowę zimnego masła oraz czosnek.

Gdy masło się rozpuści dodaj resztę zimnego masła i natkę pietruszki.

Sos powinien być dość gęsty, a warunkiem tego jest użycie zimnego masła.

Do tak przygotowanego sosu dodaj usmażone żabie udka i obtocz je sosem na patelni.

Sos cytrynowy:

Szalotkę pokrój bardzo drobno w kosteczkę.

Na rozgrzanej patelni na łyżce oliwy podsmaż szalotkę, aż się spoci. 

Dodaj do szalotki wyciśnięty sok z cytryny i zredukuj do połowy objętości, następnie dodaj zimne masło pokrojone w kosteczki.

Dopraw sos solą i świeżo mielonym pieprzem. Sos powinien być gęsty.

Do tak przygotowanego sosu dodaj usmażone żabie udka i obtocz je sosem na patelni.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA