Smażone żabie udka z trzema sosami
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- żabie udka
- mleko
- sól
- pieprz
- mąka ryżowa
- olej do smażenia
Sos habanero:
- 8 posiekanych papryczek habanero pozbawionych nasion
- 1 posiekana marchewka
- 1 posiekana cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- sok z 1 limonki
- 70 ml octu z białego wina
- 1 łyżka oliwy
- 4 łyżki wody + więcej do rozrzedzenia sosu
- sól do smaku
Sos klasyczny:
- 1 łyżka oliwy
- 100 g zimnego masła
- 6 ząbków czosnku
- 1 duży pęczek natki pietruszki
Sos cytrynowy:
- 1 łyżka oliwy
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- 1 szalotka, bardzo drobno posiekana
- sól i pieprz do smaku
- 100 g zimnego masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Żabie udka rozmrażaj przez noc w lodówce zanurzone w mleku, chyba że masz świeże, to masz szczęście.
Rozmrożone udka osusz dokładnie i dopraw solą i pieprzem.
Odstaw mięso do lodówki na czas przygotowania sosów.
Gdy już wszystkie sosy będą gotowe, rozgrzej frytkownicę lub olej rzepakowy w rondlu do 180 stopni C.
Mięso obtocz dokładnie w ryżowej mące i smaż, aż się przyrumieni.
Tak usmażone udka możesz pojedynczo maczać lub zanurzyć całe w sosie.
W pierwszej kolejności przygotuj sos habanero, bo ten może postać w lodówce i można z niego korzystać w dowolnej chwili, nie tylko do żabich udek.
Sos habanero:
Rozgrzej w rondelku oliwę. Dodaj posiekaną marchewkę i przesmażaj ją na średnim ogniu aż lekko zmięknie.
Dodaj cebulę z czosnkiem i powtarzaj to samo nie przerywając mieszania.
Zdejmij garnek z ognia i przenieś podsmażone warzywa do malaksera.
Dodaj wodę, habanero i miksuj, aż ze składników powstanie pasta.
Dodaj sok z limonki oraz ocet, po czym miksuj ponownie przez chwilę.
Przenieś gęsty sos z powrotem do garnka i postaw go na małym ogniu.
Rozrzedź wodą do konsystencji klasycznego sosu ostrego (np. tabasco).
Doprowadź sos do wrzenia. Odczekaj 5 minut.
Zdejmij rondelek z ognia i przelej sos do miski przez sitko.
Przecieraj pozostały na sitku miąższ, żeby wydobyć z niego jak najwięcej sosu.
Przed moczeniem w nim żab lub skrzydełek, warto go podgrzać z masłem w stosunku 1:1.
Sos klasyczny:
Czosnek posiekaj możliwie najdrobniej, ale nie miażdż go.
Rozgrzej patelnię, dolej odrobinę oliwy i połowę zimnego masła oraz czosnek.
Gdy masło się rozpuści dodaj resztę zimnego masła i natkę pietruszki.
Sos powinien być dość gęsty, a warunkiem tego jest użycie zimnego masła.
Do tak przygotowanego sosu dodaj usmażone żabie udka i obtocz je sosem na patelni.
Sos cytrynowy:
Szalotkę pokrój bardzo drobno w kosteczkę.
Na rozgrzanej patelni na łyżce oliwy podsmaż szalotkę, aż się spoci.
Dodaj do szalotki wyciśnięty sok z cytryny i zredukuj do połowy objętości, następnie dodaj zimne masło pokrojone w kosteczki.
Dopraw sos solą i świeżo mielonym pieprzem. Sos powinien być gęsty.
Do tak przygotowanego sosu dodaj usmażone żabie udka i obtocz je sosem na patelni.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź