Piersi kaczki z buraczkami - Joanna Wąsowicz
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- piersi kaczki
- ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- sok z połowy limonki
- 5 łyżek cukru trzcinowego lub palmowego
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 4 małe buraczki
- łyżeczka kolendry
- łyżeczka kminu
- pół suszonego chilii
- sól
- pieprz
- natka kolendry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kacze piersi marynuje w sosie sojowym, ostrygowym, cukrze trzcinowym, sokiem z limonki, soli i oleju arachidowym. Odstawiam na kilka godzin do zamarynowania. Buraczki myję, zawijam w folię aluminiową i wstawiam do piekarnika na tak długo aż staną się miękkie i słodkie. Prażę na suchej patelni kolendrę, kumin i suszone chili – wszystko rozcieram w moździerzu. Gotowe buraczki obieram ze skórki i kroję na plasterki, układam na blasze, posypuję mieszanką przypraw i delikatnie skrapiam olejem. Wstawiam do piekarnika i podpiekam jeszcze kilka minut. Kacze piersi wyciągam z marynaty, obsmażam na patelni około 5 min z każdej strony. Odkładam na bok, aby odpoczęły. Resztę marynaty wlewam na patelnię i redukuję ją przyrządzając w ten sposób sos. Wyciagam buraczki, układam na talerzu, kroję kaczkę w plastry układam na buraczkach posypuję wszystko natką kolendry.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W