Piersi kaczki z buraczkami - Joanna Wąsowicz

Piersi kaczki z buraczkami
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • piersi kaczki
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • sok z połowy limonki
  • 5 łyżek cukru trzcinowego lub palmowego
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 4 małe buraczki
  • łyżeczka kolendry
  • łyżeczka kminu
  • pół suszonego chilii
  • sól
  • pieprz
  • natka kolendry

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kacze piersi marynuje w sosie sojowym, ostrygowym, cukrze trzcinowym, sokiem z limonki, soli i oleju arachidowym. Odstawiam na kilka godzin do zamarynowania. Buraczki myję, zawijam w folię aluminiową i wstawiam do piekarnika na tak długo aż staną się miękkie i słodkie. Prażę na suchej patelni kolendrę, kumin i suszone chili – wszystko rozcieram w moździerzu. Gotowe buraczki obieram ze skórki i kroję na plasterki, układam na blasze, posypuję mieszanką przypraw i delikatnie skrapiam olejem. Wstawiam do piekarnika i podpiekam jeszcze kilka minut. Kacze piersi wyciągam z marynaty, obsmażam na patelni około 5 min z każdej strony. Odkładam na bok, aby odpoczęły. Resztę marynaty wlewam na patelnię i redukuję ją przyrządzając w ten sposób sos. Wyciagam buraczki, układam na talerzu, kroję kaczkę w plastry układam na buraczkach posypuję wszystko natką kolendry.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA