Sos pomidorowo-paprykowy w słoiku
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 6 dużych pomidorów, mogą być różnej odmiany
- 2 papryki
- 1 cebula
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki miodu
- sól himalajska
- czarny pieprz
- olej rzepakowy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Czosnek przekrój wzdłuż na pół, tak samo cebulę. Paprykę przekrój na pół i wyciągnij gniazda nasienne.
Dobrze umyte warzywa posmaruj olejem rzepakowym, następnie połóż całość na blaszce wyłożonej pergaminem, całość oprósz solą i czarnym pieprzem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do momentu, aż wszystkie warzywa będą maksymalnie miękkie, ok. 20-25 min.
W garnku rozpuść masło, następnie wrzuć upieczone warzywa ze skórką wraz z sokami, które warzywa wypuściły podczas pieczenia. Uwaga, ząbki czosnku oraz cebulę wyciągnij z łupin przed włożeniem do garnka.
Dodaj czekoladę, cynamon oraz miód. Dokładnie mieszaj i duś na małej mocy palnika, pod przykryciem, przez około 40 min. Na końcu zblenduj, dopraw solą jeśli jest potrzeba i rozlej do słoików.
Sos jest doskonałym dodatkiem np. do makaronu, ryżu, dań na zimno.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź