Domowy makaron
Oceń przepis:
Przygotował:
Jamie Oliver
- Seria kulinarna:
- Zostań w domu, gotuj z Jamiem (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 2 duże garści mąki pszennej plus trochę do podsypywania
- woda
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mój łatwy domowy makaron świetnie sprawdza się w sytuacjach awaryjnych. Nie potrzebujecie maszynki do makaronu, wałek wystarczy.
Mąkę wsypać do miski. Dodać stopniowo tyle wody, żeby można było zebrać ciasto w kulę (jeśli będzie się za bardzo kleić, dodać trochę mąki).
Ciasto zagniatać dwie minuty, aż stanie się gładkie i błyszczące.
Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na płat o grubości 2 mm.
Hojnie obsypać mąką, zwinąć luźno jak roladę. Ostrym nożem pokroić na półcentymetrowe kawałki. Rozluźnić je, delikatnie podrzucając.
Gotować dwie minuty w osolonym wrzątku. Odcedzić, wymieszać z dowolnym sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W