Hummus
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.27)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia arabska
Składniki:
- 2-3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 2 małe ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki tahini
- sól
- pieprz
- słodka papryka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Odsączoną ciecierzycę zmiksować z czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, papryką. Doprawić do smaku, odstawić.
Wariacje podania
Pomidory pokroić w grube plastry poziomo, posypać solą i pieprzem. Ułożyć na blasze wysmarowanej oliwą. Każdy pomidor posmarować grubą warstwą hummusu, można posypać orzeszkami piniowymi. Piec 10 minut w piekarniku ok. 200 stopni C. Podawać gorące. Rozsmarowany na talerzyku hummus polać oliwą paprykową i jeść na zimno z trójkątami pity lub z bułką. Podawać indywidualne porcje z paskami grillowanego chleba zamiast widelca.
Wariacje podania
Pomidory pokroić w grube plastry poziomo, posypać solą i pieprzem. Ułożyć na blasze wysmarowanej oliwą. Każdy pomidor posmarować grubą warstwą hummusu, można posypać orzeszkami piniowymi. Piec 10 minut w piekarniku ok. 200 stopni C. Podawać gorące. Rozsmarowany na talerzyku hummus polać oliwą paprykową i jeść na zimno z trójkątami pity lub z bułką. Podawać indywidualne porcje z paskami grillowanego chleba zamiast widelca.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W