Zielona babka z pistacjami i lukrem pomarańczowym
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - słodkości na Wielkanoc
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 180 g drobnego cukru
- 4 jaja rozmiar „L”
- 120 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g zmielonych pistacji
- 1 łyżeczka herbaty matcha (wybierajcie tą do pieczenia)
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- skórka starta z ½ cytryny
Ponadto:
- lukier królewski
- pistacje łuskane
- migdały w słupkach
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C. Miękkie masło przekładamy do dzieży miksera i ucieramy, jak tylko się lekko podbije dodajemy cukier i ucieramy, aż całość pojaśnieje i będzie bardzo puszysta. Następnie wbijamy jedno po drugim całe jajo, każde następne w momencie, gdy poprzednie połączy się z masłem. Dodajemy skórkę z cytryny i herbatę. Miksujemy krótko, po czym przesiewamy mąkę z proszkiem i dosypujemy zmielone pistacje i dodajemy śmietanę. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników – szybko i krótko.
Formę na babę dokładnie smarujemy masłem i obsypujemy mąką, nadmiar jej strzepując. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do pieca na ok. 60 minut, pieczemy do suchego patyczka. Studzimy babę w formie, następnie wyciągamy ją i studzimy zupełnie. Oblewamy ją lukrem, dekorujemy pistacjami i migdałami.
Porady Mariety:
- Składniki w temperaturze pokojowej.
- Podstawowe zasady przy cieście piaskowym: dobrze utarte masło z cukrem na puch, po dodaniu mąki krótkie mieszanie tylko do połączenia – szpatułka, a nie mikser, forma wysmarowana masłem i obsypana mąką, kaszą manną, bułką tartą.
- Tak samo można zrobić babę migdałową, orzechową itd.
- Lukier królewski na białku, dla smaku można dodać wodę pomarańczową lub zrobić podstawowy lukier na soku pomarańczowym lub cytrynowym.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź