Ganasz
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - słodkości (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
Składniki:
- 200 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub połączenie obu
- 200 ml śmietanki kremówki 30-36%
- 50 g masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Czekoladę kroimy drobno i przesypujemy do szerokiej miski. Śmietankę podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania. W momencie, gdy przy rantach rondla zaczną pojawiać się bąbelki, ściągamy śmietankę z ognia i zalewamy jeszcze gorącą czekoladę w misce. Odstawiamy całość na 1-2 minuty, po czym mieszamy dokładnie do połączenia składników. Masa powinna być lśniąca, gładka i jednolita.
Porady Mariety:
- Ganasz można przygotować na dwa sposoby: zalewając czekoladę gorącą, ale nie wrzącą śmietanką lub podgrzewając w kąpieli wodnej czekoladę ze śmietanką.
- Bardzo istotne jest niezagotowanie śmietanki, podgrzewamy ją tylko do momentu, aż przy brzegu rondelka zaczną pojawiać się bąbelki
- Czekolada używana do ganaszu powinna być albo drobno posiekana – łatwiej i równo się rozpuści.
- Po zalaniu czekolady śmietanką należy odczekać ok. 1-2 minut nim zaczniemy mieszać całość. Musimy poczekać, aż temperatura czekolady wyrówna się z temperaturą śmietanki. W przeciwnym razie całość nam się zacznie ważyć.
- Patent na uratowanie ważącego się ganaszu? Wystarczy w trakcie mieszania stopniowo dolewać śmietankę, może być schłodzona lub w temperaturze pokojowej.
- Ganasz po zastygnięciu można użyć ponownie (jeśli coś zostanie, zlewamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce do tygodnia), należy podgrzać ją bardzo powoli w kąpieli wodnej.
- Ganasz można użyć do dripów, wtedy warto podgrzewać śmietankę i czekoladę w kąpieli wodnej i w razie potrzeby dodać śmietankę, jeśli chcemy zrobić drip bardziej lejący, lub dodając poszatkowaną czekoladę, jeśli zależy nam na gęstszej masie.
- Możemy przygotować różnego koloru dripy, wystarczy w śmietance rozpuścić białą czekoladę, a później dodać barwnik nadający się do mas tłuszczowych; wtedy będzie idealny do czekolady ze śmietanką.
- Jeśli planujemy wykorzystać ganasz do oblania ciasta, musimy mieć pewność, ze czekolada wystygła na tyle, by nie rozgrzać struktury ciasta.
- Jeśli mamy do czynienia z tortem otynkowanym – koniecznie powinien być dobrze schłodzony przed wylaniem polewy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W