Pierś indyka nacierana papryką
Oceń przepis:
Przygotował:
Roger Mooking
- Seria kulinarna:
- Nuta egzotyki na co dzień (odc.23)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Paprykowa otoczka z przyprawami:
1 łyżka nasion fenkułu
1 łyżka ziaren kolendry
3 łyżka papryki
1 ½ łyżki sproszkowanego czosnku
Pierś indyka:
500-800 g filetu z piersi indyka, bez skóry
otoczka z papryki
sól
2 pomidory z gałązką, posiekane
½ białej cebuli, posiekanej w paski grubości 0,5 cm, wymoczonej 5 minut w zimnej wodzie i odsączonej
4 chleby pita, lekko podpieczone na grillu
Sos jogurtowo-paprykowy:
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczka podwędzanej papryki
1 drobno posiekany ząbek czosnku
sok z połówki cytryny
sól
Paprykowa otoczka z przyprawami:
Rozgnieć w moździerzu nasiona fenkułu i ziarna kolendry. Ucieraj na proszek, po czym przesyp do miseczki. Dodaj paprykę i czosnek w proszku, mieszaj, aż się połączą.
Pierś z indyka:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Połóż pierś na blasze, obtoczywszy ją wcześniej w paprykowej mieszance przypraw. Wstaw blachę z piersią do piekarnika, piecz mniej więcej 40-45 minut. Po wyjęciu studź mięso przez 15 minut. Pokrój na cienkie plastry.
Sos jogurtowo-paprykowy:
Włóż składniki do miski. Zmiksuj.
Kompozycja piersi z indyka z chlebem pita:
Połóż chleb pita na talerzu. Do środka nałóż łyżką sos jogurtowo-paprykowy. Włóż plasterki mięsa w otoczce z papryki. Z wierzchu rozłóż posiekane pomidory i cebulę. Zawiń i rozkoszuj się smakiem.
Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W