Bitki wołowe w sosie piernikowym z pieczoną dynią i kluskami kładzionymi
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z wołowiny
Składniki:
- bitki wołowe:
- 1/2 kg wołowiny (np. udziec)
- 50 g piernika
- sól
- pieprz
- ocet balsamiczny
- musztarda do posmarowania mięsa
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- mąka
- olej do smażenia
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 500 ml bulionu wołowy
- 3 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- grillowana dynia:
- 300 g dyni
- 2 ząbki czosnku w łupinie
- 6 pomidorków cherry
- gałązka rozmarynu
- natka pietruszki
- 4 suszone papryczki peperoncino
- sok z limonki
- sól
- chlust oliwy
- kluski kładzione:
- 2 jajka
- szklanka mąki
- 1/2 szklanki wody
- łyżeczka kurkumy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso pokrój na cienkie plastry i rozbij tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem. Skrop octem balsamicznym i posmaruj musztardą. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut. Przed smażeniem bitki obtocz w mące. Cebulę pokrój na grube plastry. Czosnek posiekaj.
Rozgrzej tłuszcz i przesmaż bitki z obu stron. Wyciągnij. Na tej samej patelni przesmaż cebulę i podlej ją winem. Dodaj czosnek, listki laurowe i ziele angielskie. Dorzuć bitki. Podlej wszystko bulionem i duś przez 30 minut. Na koniec pokrusz ciasto piernikowe i dodaj do sosu.
Dynie pokrój na kawałki. Dodaj czosnek, pomidorki cherry w całości, rozmaryn i kilka gałązek natki pietruszki. Papryczki delikatnie posiekaj i dodaj do dyni i pomidorków. Wszystko skrop sokiem z limonki. Dopraw solą. Dodaj chlust oliwy. Warzywa ugrilluj na patelni grillowej.
Wszystkie składniki wymieszaj razem w misce. Łyżką nabieraj ciasto i wrzucaj na gotującą się wodę. Jak kluski wypłyną wyciągni je łyżką cedzakową. Bitki wołowe podawaj z kluseczkami kładzionymi i grillowaną dynia.
Wytrawny piernik ze śledziem marynowanym w soku z buraka polany syropem imbirowo cebulowym
Rozgrzej tłuszcz i przesmaż bitki z obu stron. Wyciągnij. Na tej samej patelni przesmaż cebulę i podlej ją winem. Dodaj czosnek, listki laurowe i ziele angielskie. Dorzuć bitki. Podlej wszystko bulionem i duś przez 30 minut. Na koniec pokrusz ciasto piernikowe i dodaj do sosu.
Dynie pokrój na kawałki. Dodaj czosnek, pomidorki cherry w całości, rozmaryn i kilka gałązek natki pietruszki. Papryczki delikatnie posiekaj i dodaj do dyni i pomidorków. Wszystko skrop sokiem z limonki. Dopraw solą. Dodaj chlust oliwy. Warzywa ugrilluj na patelni grillowej.
Wszystkie składniki wymieszaj razem w misce. Łyżką nabieraj ciasto i wrzucaj na gotującą się wodę. Jak kluski wypłyną wyciągni je łyżką cedzakową. Bitki wołowe podawaj z kluseczkami kładzionymi i grillowaną dynia.
Wytrawny piernik ze śledziem marynowanym w soku z buraka polany syropem imbirowo cebulowym
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wołowiny
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W