Masa makowa
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.28)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne, Potrawy wielkanocne

Składniki:

  • 1 szklanka maku
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki miodu
  • sok z cytryny
  • konfitura wiśniowa
  • po łyżce rodzynek
  • kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • płatków migdałowych
  • morele i daktyle

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mak zalać wrzątkiem i gotować ok. 20 minut. Odcedzić i zemleć trzykrotnie w maszynce do mięsa przez bardzo drobne sitko, tzw. makowe. Rozgrzać masło z miodem. Dodać mak i smażyć razem mieszając przez 10 minut, dodać bakalie i sok z cytryny. Dosmakować. Gorącą masę makową rozsmarować grubo na upieczony spód mazurka. Udekorować.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA