Sałatka marokańska z chlebem pita
Oceń przepis:
Przygotował:
Katia Roman-Trzaska
- Seria kulinarna:
- Little Chef (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki, Dania dietetyczne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia marokańska
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy (cieciorki) 240g
- 2 średnie pomidory
- ½ ogórka
- natka pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka tahini (pasty sezamowej)
- ½ cytryny
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- świeża mięta
- chleb pita
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Umyj pomidory, ogórka, cytrynę i natkę pietruszki. Pokrój pomidory i ogórka w kostkę. Pokrój pietruszkę. Tak przygotowane składniki wymieszaj w misce z ciecierzycą. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Wyciśnij ząbek czosnku. Wyciśnij sok z połowy cytryny. Połącz czosnek i sok z cytryny z łyżką tahiny i dwoma łyżkami jogurtu naturalnego. Dodaj sos do uprzednio przygotowanej warzywnej mieszanki i wymieszaj. Po wierzchu posyp świeżymi listkami mięty. Podawaj z chlebem pita.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W