Tartaletki gryczane z kremem cytrynowym i owocami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 3 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Babki i babeczki
Składniki:
- Kruche ciasto:
- 120 g masła
- 60 g cukru pudru
- 250 g mąki gryczanej
- 1 jajko
Krem lemon curd:
- 80 g soku z cytryny
- 80 g cukru
- 20 g żółtka
- 60 g białka
- 60 g masła
- skórka starta z cytryny
- skórka starta z limonki
- esencja z bergamotki
Dodatkowo:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta krótko wyrobić. Owinąć folią i schłodzić min. 30 minut. Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, wyłożyć foremki do tartaletek i piec 15 minut w 180º C.
Sok cytrynowy wymieszać ze skórką cytrynową i skórką z limonki, białkiem, żółtkiem i cukrem. Podgrzać w kąpieli wodnej do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, przestudzić i dodać kilka kropli esencji z bergamotki oraz masło, wymieszać dokładnie.
Na przestudzone tartaletki nałożyć porcję kremu i udekorować owocami.
Sok cytrynowy wymieszać ze skórką cytrynową i skórką z limonki, białkiem, żółtkiem i cukrem. Podgrzać w kąpieli wodnej do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, przestudzić i dodać kilka kropli esencji z bergamotki oraz masło, wymieszać dokładnie.
Na przestudzone tartaletki nałożyć porcję kremu i udekorować owocami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Babki i babeczki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W