Babka ziemniaczana z sosem kaparowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki, Babki i babeczki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 200 g boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- 2 małe ząbki czosnku
- 2 jaja
- ¾ szklanki mleka
- masło
- 1 czubata łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Sos kaparowo-pieprzowy:
- ok. 250-300 ml lekkiego bulionu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki kaparów
- 2 łyżeczki czerwonego, marynowanego pieprzu
- skórka z cytryny
- 2 żółtka
- sól
- cukier
Dodatkowo:
- masło i kasza manna lub bułka tarta do obsypania formy lub papier do pieczenia
- masło do skropienia wierzchu babki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy w malakserze. Odciskamy nadmiar wody na sicie wyłożonym tetrą lub gazą. Odstawiamy wodę spod ziemniaków na moment, aż oddzieli się skrobia, którą dodajemy do ziemniaków.
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na 2 łyżkach masła, aż cebulka zmięknie a boczek się przyrumieni.
Mleko podgrzewamy i gorące dolewamy do surowych ziemniaków, mieszamy dokładnie, dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, boczek z cebulką oraz żółtka. Doprawiamy porządnie solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Na koniec ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą z ziemniaków. Przelewamy całość do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub kaszą manną. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 1,5 h. Przed pieczeniem wierzch babki można polać roztopionym masłem lub obłożyć cienkimi plastrami boczku.
Gdy babka się piecze, przygotowujemy sos. W rondelku rozgrzewamy łyżkę masła, zasypujemy ją łyżką mąki i robimy jasną zasmażkę. Dolewamy stopniowo ciepły bulion i rozprowadzamy mieszadłem. Ilość buliony zależna jest od tego, jak gęsty sos chcemy uzyskać.
Dodajemy kapary, marynowany pieprz, skórkę z cytryny i doprawiamy całość solą i cukrem (ok. 1 łyżeczki cukru). Podgrzewamy razem ok. 4 minut, ściągamy z gazu i dodajemy rozkłócone żółtka z łyżką wody, dolewamy powoli i energicznie mieszamy. Podajemy gorący do babki ziemniaczanej. Sos pasuje również do filetów drobiowych lub ryby.
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na 2 łyżkach masła, aż cebulka zmięknie a boczek się przyrumieni.
Mleko podgrzewamy i gorące dolewamy do surowych ziemniaków, mieszamy dokładnie, dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, boczek z cebulką oraz żółtka. Doprawiamy porządnie solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Na koniec ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą z ziemniaków. Przelewamy całość do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub kaszą manną. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 1,5 h. Przed pieczeniem wierzch babki można polać roztopionym masłem lub obłożyć cienkimi plastrami boczku.
Gdy babka się piecze, przygotowujemy sos. W rondelku rozgrzewamy łyżkę masła, zasypujemy ją łyżką mąki i robimy jasną zasmażkę. Dolewamy stopniowo ciepły bulion i rozprowadzamy mieszadłem. Ilość buliony zależna jest od tego, jak gęsty sos chcemy uzyskać.
Dodajemy kapary, marynowany pieprz, skórkę z cytryny i doprawiamy całość solą i cukrem (ok. 1 łyżeczki cukru). Podgrzewamy razem ok. 4 minut, ściągamy z gazu i dodajemy rozkłócone żółtka z łyżką wody, dolewamy powoli i energicznie mieszamy. Podajemy gorący do babki ziemniaczanej. Sos pasuje również do filetów drobiowych lub ryby.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Babki i babeczki
Kuchnia polska
Zapiekanki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W