Tażin z ciecierzycą, harissą i komosą ryżową
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia arabska
- Ilość osób:
- 2
Przygotowanie:
Składniki:1 łyżka oleju z otrębów ryżowych albo oliwy
1 posiekana cebula
2 rozgniecione ząbki czosnku
pół łyżki startego imbiru
1 łyżka posiekanych łodyg pietruszki
1 łyżka posiekanych łodyg kolendry
1 łyżeczka kminu
1 łyżeczka papryki
1 puszka opłukanej, odcedzonej ciecierzycy
2 filiżanki dyni pokrojonej w kostkę
1 łyżka harissy (przepis niżej)
1 puszka pomidorów albo 500 ml bulionu
1 łyżka posiekanej kiszonej cytryny
pół łyżeczki szafranu
jogurt naturalny
natka pietruszki i kolendry oraz kawałki limetki do dekoracji
pół filiżanki czerwonej komosy ryżowej
pół filiżanki białej komosy ryżowej
Harissa:
2 czerwone papryki
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Paprykę i czosnek skropić oliwą. Piec, aż skórka zacznie się przypalać. Przełożyć wszystko do foliowej torby i odłożyć na kilka minut, a następnie obrać. Dodać przyprawy i rozdrobnić na gładką pastę. Komosę zalać 2 ¼ filiżanki wody, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż płyn zniknie. Przykryć i odstawić.
W tażin albo garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę, dodać czosnek, imbir oraz łodyżki pietruszki i kolendry. Dodać resztę przypraw i smażyć, aż nabiorą zapachu. Włożyć ciecierzycę, dynię i harissę. Wymieszać, żeby składniki pokryły się pastą. Wlać bulion, dodać kiszoną cytrynę i szafran. Gotować, aż wszystko będzie miękkie – im dłużej, tym lepiej. Przyprawić do smaku.
Podawać z pietruszką, kolendrą, cząstkami limetki, komosą i jogurtem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W