Falafel z surówką z marchewki i zieloną tahiną
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia arabska
- Ilość osób:
- 2
Przygotowanie:
Składniki:Falafel:
2 filiżanki namoczonej, odcedzonej ciecierzycy
1 filiżanka posiekanej cebuli
1 łyżeczka mielonego kminu
pół filiżanki posiekanej natki kolendry
pół filiżanki posiekanych liści mięty
1 rozgnieciony ząbek czosnku
2 łyżki mąki z brązowego ryżu
1 łyżeczka soli
olej z otrębów ryżowych
Sałatka:
2 filiżanki startej marchewki
pół filiżanki rodzynek
pół filiżanki świeżego soku z pomarańczy
Tahina:
⅓ filiżanki tahiny
pół filiżanki posiekanej natki kolendry
pół łyżeczki mielonego kminu
pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego
sok z 2 cytryn
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Składniki falafela rozdrobnić z blenderze. Tak przygotowaną pastę chłodzić w lodówce. Marchewkę wymieszać z rodzynkami i sokiem pomarańczowym. Składniki tahiny wymieszać i doprawić do smaku. Ze schłodzonej masy formować kulki. Smażyć je na rozgrzanym oleju, następnie odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawać z sałatką i tahiną.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W