Policzki wołowe w piwie pszenicznym ze skórką pomarańczową
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
Składniki:
- 2 policzki wołowe (ok. 1 kg)
- 1 butelka piwa pszenicznego
- 2 goździki
- gałka muszkatołowa
- skórka starta z ½ pomarańczy
- ½ pomarańczy ze skórką
- 4 ząbki czosnku
- 1-2 łyżek miodu
- 4 gałązki rozmarynu
- sól
- pieprz
- mąka do obtoczenia mięsa
- olej
- 2 ziela angielskie
- 1 marchew
- 1 spory batat
do podania: duże grzanki z ciabaty
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Policzki wołowe myjemy, kroimy na spore plastry i przekładamy do miski.
Łączymy ze sobą piwo, miód, skórkę startą z pomarańczy, czosnek, goździki, ziele angielskie i sporą szczyptę świeżo startej gałki pomarańczowej. Do marynaty wkładamy mięso i wstawiamy na noc do lodówki.
Na drugi dzień mięso wyciągamy z marynaty, dokładnie osuszamy, obtaczamy w mące i obsmażamy krótko na bardzo mocno rozgrzanym oleju. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego z pokrywką.
Na tej samej patelni obsmażamy marchew i bataty pokrojone w duże kawałki, aż lekko zbrązowieją i wlewamy marynatę.
Jak trochę odparuje, tj. po ok. 15 minutach przelewamy ją do mięsa, wraz z warzywami i wstawiamy całość do pieca nagrzanego do 160 stopni.
Jeśli płynu byłoby zbyt mało, należy dolać bulion lub wodę. Mięso powinno być prawie całkowicie zakryte.
Pieczemy ok. 3 godzin, po tym czasie odławiamy mięciutkie mięso. Zlewamy sos do rondelka i redukujemy go na mocnym ogniu.
Podajemy z kaszą, puree, ryżem, kluskami, na grzance lub z plackami ziemniaczanymi.
Łączymy ze sobą piwo, miód, skórkę startą z pomarańczy, czosnek, goździki, ziele angielskie i sporą szczyptę świeżo startej gałki pomarańczowej. Do marynaty wkładamy mięso i wstawiamy na noc do lodówki.
Na drugi dzień mięso wyciągamy z marynaty, dokładnie osuszamy, obtaczamy w mące i obsmażamy krótko na bardzo mocno rozgrzanym oleju. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego z pokrywką.
Na tej samej patelni obsmażamy marchew i bataty pokrojone w duże kawałki, aż lekko zbrązowieją i wlewamy marynatę.
Jak trochę odparuje, tj. po ok. 15 minutach przelewamy ją do mięsa, wraz z warzywami i wstawiamy całość do pieca nagrzanego do 160 stopni.
Jeśli płynu byłoby zbyt mało, należy dolać bulion lub wodę. Mięso powinno być prawie całkowicie zakryte.
Pieczemy ok. 3 godzin, po tym czasie odławiamy mięciutkie mięso. Zlewamy sos do rondelka i redukujemy go na mocnym ogniu.
Podajemy z kaszą, puree, ryżem, kluskami, na grzance lub z plackami ziemniaczanymi.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W