Pyzy z jagnięciną z orzeźwiającym sosem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Polskę (odc. 4)
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- sól
- pieprz
- 500 g tłustego mięsa wołowego lub jagnięcego
- 1 cebula
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
- kumin
- świeżą kolendra
- świeża mięta
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Połowę ziemniaków ugotuj, a drugą przeciśnij przez sokowirówkę lub zetrzyj na tarce. Odzyskaj krochmal z płynu po tarciu. Ugotowane ziemniaki dobrze utłucz.
Zajmij się nadzieniem. Mięso dopraw startym czosnkiem i przyprawami. Dodaj świeże, posiekane zioła.
Ziemniaki dokładnie wymieszaj z krochmalem i posiekanymi ziołami. Z ziemniaczanego ciasta uformuj niewielki placek i na środek nałóż farsz. Zlep brzegi i uformuj pyzę, a po niej kolejne, do wyczerpania ciasta. Pyzy gotuj we wrzątku ok 10 - 12 minut od wypłynięcia. Podawaj ze zsiadłym mlekiem z kuminem , solą i miętą, posypane owocami granatu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wołowiny
Kuchnia polska
Makarony, kluski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W