Domowe kiełbaski jagnięce z ciecierzycą na dwa sposoby i sałatką z kalafiora
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? 3 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z jagnięciny i baraniny
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego jagnięcego
- 4 łyżki gęstego jogurtu
- 2 jajka
- cebula
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 2 papryki czerwone 5 ząbków czosnku
- tymianek, kmin rzymski mielony, kolendra mielona
- sól, pieprz
- ostra papryka
Ciecierzyca na 2 sposoby:
- 600 g ciecierzycy
- 2 łyżki serka mascarpone
- natka pietruszki
- kilka mielonych goździków
- kolendra mielona
- cynamon,
- ostra papryka
- pieprz, sól
- trochę oleju rzepakowego
- kilka łyżek miodu
- kmin rzymski lub kminek mielony
Sałatka:
- pół małego kalafiora
- kilka świeżych ogórków gruntowych
- kilka ogórków małosolnych
- kilka rzodkiewek
- musztarda francuska
- olej rzepakowy
- świeży koperek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę i paprykę siekamy bardzo drobno. Czosnek przesmażamy i rozgniatamy na puree. Do mięsa dodajemy cebulę, paprykę, roztarty czosnek. Następnie koncentrat pomidorowy, jogurt naturalny oraz wszystkie przyprawy.
Wyrabiamy bardzo dokładnie mięso na jednolitą masę. Za pomocą worka cukierniczego wyciskamy kiełbaski na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Ciecierzycę namoczoną na noc gotujemy do miękkości z małą ilością soli. Dzielimy ją na 2 części – mniejszą i większą. Większą część wrzucamy do malaksera, dodajemy natkę pietruszki oraz przyprawy: mielone goździki, kolendrę mieloną, cynamon, ostrą paprykę, pieprz, sól i trochę oleju rzepakowego. Na koniec dodajemy serek mascarpone i całość miksujemy na jednolitą masę.
Do mniejszej części ciecierzycy (całe ziarna) dodajemy trochę miodu, oleju rzepakowego, kminku lub kminu rzymskiego, ostrej papryki, mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Przygotowujemy sałatkę. Kroimy w plasterki: kilka świeżych ogórków gruntowych i ogórków małosolnych oraz kilka rzodkiewek. Dodajemy rozdrobniony na różyczki świeży kalafior, doprawiamy musztardą francuską, koperkiem i olejem rzepakowym. Dokładnie mieszamy.
Na talerze lub deski wykładamy porcję kiełbasy, puree z ciecierzycy, pieczona ciecierzycę, sałatkę z kalafiorem i trochę gęstego jogurtu ze startą skórką cytryny.
Wyrabiamy bardzo dokładnie mięso na jednolitą masę. Za pomocą worka cukierniczego wyciskamy kiełbaski na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Ciecierzycę namoczoną na noc gotujemy do miękkości z małą ilością soli. Dzielimy ją na 2 części – mniejszą i większą. Większą część wrzucamy do malaksera, dodajemy natkę pietruszki oraz przyprawy: mielone goździki, kolendrę mieloną, cynamon, ostrą paprykę, pieprz, sól i trochę oleju rzepakowego. Na koniec dodajemy serek mascarpone i całość miksujemy na jednolitą masę.
Do mniejszej części ciecierzycy (całe ziarna) dodajemy trochę miodu, oleju rzepakowego, kminku lub kminu rzymskiego, ostrej papryki, mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Przygotowujemy sałatkę. Kroimy w plasterki: kilka świeżych ogórków gruntowych i ogórków małosolnych oraz kilka rzodkiewek. Dodajemy rozdrobniony na różyczki świeży kalafior, doprawiamy musztardą francuską, koperkiem i olejem rzepakowym. Dokładnie mieszamy.
Na talerze lub deski wykładamy porcję kiełbasy, puree z ciecierzycy, pieczona ciecierzycę, sałatkę z kalafiorem i trochę gęstego jogurtu ze startą skórką cytryny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z jagnięciny i baraniny
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W