Domowe kiełbaski jagnięce z ciecierzycą na dwa sposoby i sałatką z kalafiora

Domowe kiełbaski jagnięce z ciecierzycą na dwa sposoby
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? 3 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z jagnięciny i baraniny

Składniki:

Ciecierzyca na 2 sposoby:
Sałatka:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę i paprykę siekamy bardzo drobno. Czosnek przesmażamy i rozgniatamy na puree. Do mięsa dodajemy cebulę, paprykę, roztarty czosnek. Następnie koncentrat pomidorowy, jogurt naturalny oraz wszystkie przyprawy.
Wyrabiamy bardzo dokładnie mięso na jednolitą masę. Za pomocą worka cukierniczego wyciskamy kiełbaski na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Ciecierzycę namoczoną na noc gotujemy do miękkości z małą ilością soli. Dzielimy ją na 2 części – mniejszą i większą. Większą część wrzucamy do malaksera, dodajemy natkę pietruszki oraz przyprawy: mielone goździki, kolendrę mieloną, cynamon, ostrą paprykę, pieprz, sól i trochę oleju rzepakowego. Na koniec dodajemy serek mascarpone i całość miksujemy na jednolitą masę.

Do mniejszej części ciecierzycy (całe ziarna) dodajemy trochę miodu, oleju rzepakowego, kminku lub kminu rzymskiego, ostrej papryki, mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.

Przygotowujemy sałatkę. Kroimy w plasterki: kilka świeżych ogórków gruntowych i ogórków małosolnych oraz kilka rzodkiewek. Dodajemy rozdrobniony na różyczki świeży kalafior, doprawiamy musztardą francuską, koperkiem i olejem rzepakowym. Dokładnie mieszamy.

Na talerze lub deski wykładamy porcję kiełbasy, puree z ciecierzycy, pieczona ciecierzycę, sałatkę z kalafiorem i trochę gęstego jogurtu ze startą skórką cytryny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA