Tagine z jagnięciną i ciecierzycą
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
- Ilość osób:
- 3
Składniki:
- 6 golonek jagnięcych
- 3 łyżeczki mielonego kuminu
- 3 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- ½-1 łyżeczek pieprzu cayenne, do smaku
- 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 2 duże cebule, drobno pokrojone
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki rozgrzewające pasty chili według przepisu Annabel Langbein lub 2-3 łyżeczki drobno posiekanego, czerwonego chili lub harrisy, do smaku
- 3 szklanki wywaru drobiowego lub warzywnego
- 1 szklanka suszonych moreli
- 3 szklanki gotowanej ciecierzycy lub 2 puszki po 400 gramów (bez zalewy)
- 2 łyżki soku z cytryny
- ¼ szklanki listków kolendry, do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200°C z termoobiegiem. Golonki włożyć do miski lub torebki. Dodać kumin, kolendrę, cynamon, oregano, pieprz cayenne, sól, pieprz i dokładnie wymieszać, żeby mięso pokryć w przyprawach. Golonki ułożyć w brytfannie, skropić 2 łyżkami oliwy i piec, aż się zrumienią, a tłuszcz się wytopi (40-45 minut).
W tym czasie rozgrzać pozostałą łyżkę oliwy w dużym garnku, wrzucić cebulę i czosnek. Przesmażyć do miękkości (około 5 minut). Dodać pastę chili, chili lub harissę i smażyć 1 minutę. Dodać wywar, morele, ciecierzycę i dusić na małym ogniu.
Mięso wyjąć z piekarnika, temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160°C. Odlać tłuszcz z brytfanny. Wlać trochę sosu z ciecierzycy, zamieszać, żeby zebrać z dna to, co się przypiekło. Wlać cały sos. Dokładnie przykryć i piec do miękkości mięsa (2½-3 godzin). Doprawić do smaku, skropić sokiem z cytryny, podawać przybrane listkami kolendry.
W tym czasie rozgrzać pozostałą łyżkę oliwy w dużym garnku, wrzucić cebulę i czosnek. Przesmażyć do miękkości (około 5 minut). Dodać pastę chili, chili lub harissę i smażyć 1 minutę. Dodać wywar, morele, ciecierzycę i dusić na małym ogniu.
Mięso wyjąć z piekarnika, temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160°C. Odlać tłuszcz z brytfanny. Wlać trochę sosu z ciecierzycy, zamieszać, żeby zebrać z dna to, co się przypiekło. Wlać cały sos. Dokładnie przykryć i piec do miękkości mięsa (2½-3 godzin). Doprawić do smaku, skropić sokiem z cytryny, podawać przybrane listkami kolendry.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z jagnięciny i baraniny
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W