Chipsy z batatów i ziemniaków z wędzoną papryką z sosem queso
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 batat
- 2 duże ziemniaki
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- wędzona papryka
Sos queso:
- 1 świeże jalapeno
- 2 szklanki startego sera typu cheddar
- 1 kulka mozzarelli
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka kuminu
- szczypta pieprzu cayenne
- ok. 1-2 szklanek mleka
- ¼ szklanki śmietany 22%
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka chipotle
Do podania:
- Kolendra – świeża
- pomidory – pokrojone w drobną kostkę do posypania sosu
- jalapeno – drobno pokrojone
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki i bataty obieramy i kroimy w cienkie plasterki, na mandolinie, nożem lub w robocie kuchennym. Doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy porządnie oliwą i dokładnie obtaczamy warzywa w tłuszczu i przyprawach.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Plastry ziemniaków i batatów rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plaster układamy osobno, nie powinny na siebie zachodzić. Wstawiamy blaszkę do pieca na ok. 14 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Krótko podsmażamy, aż cebula lekko się zeszkli i dosypujemy jalapenio. Całość posypujemy mąką kukurydzianą i mieszamy.
Powstanie nam zasmażka do której wlewamy mleko połączone ze śmietaną. Dolewamy stopniowo i ciągle dokładnie mieszamy. Ilość mleka zależna jest od tego, jak gęsty sos chcemy otrzymać. Do rondelka dodajemy serr i chipotle, które wcześnie można zmiksować blenderem na gładką pastę. Gotujemy do czasu, aż ser zacznie się rozpuszczać i całość zgęstnieje, w razie potrzeby można całość miksować blenderem i dolewać po trochu mleko.
Doprawiamy sos do smaku i podajemy posypany drobno pokrojonymi papryczkami jalapeno, świeżą kolendrą i pomidorami pokrojonymi w kostkę oraz z chipsami z warzyw.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Plastry ziemniaków i batatów rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plaster układamy osobno, nie powinny na siebie zachodzić. Wstawiamy blaszkę do pieca na ok. 14 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Krótko podsmażamy, aż cebula lekko się zeszkli i dosypujemy jalapenio. Całość posypujemy mąką kukurydzianą i mieszamy.
Powstanie nam zasmażka do której wlewamy mleko połączone ze śmietaną. Dolewamy stopniowo i ciągle dokładnie mieszamy. Ilość mleka zależna jest od tego, jak gęsty sos chcemy otrzymać. Do rondelka dodajemy serr i chipotle, które wcześnie można zmiksować blenderem na gładką pastę. Gotujemy do czasu, aż ser zacznie się rozpuszczać i całość zgęstnieje, w razie potrzeby można całość miksować blenderem i dolewać po trochu mleko.
Doprawiamy sos do smaku i podajemy posypany drobno pokrojonymi papryczkami jalapeno, świeżą kolendrą i pomidorami pokrojonymi w kostkę oraz z chipsami z warzyw.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W