Stek z salsa verde
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 2 ładne steki z polędwicy o grubości ok. 3 -4 cm
- pieprz
- sól
- oliwa
Salsa verde:
- 2 ząbki czosnku
- ok. 50 ml octu z białego wina
- po ½ pęczka mięty, pietruszki i bazylii
- 2 fileciki anchovies
- 1 łyżka kaparów
- oliwa
- pieprz
Do podania:
- 2 grube pajdy chleba, zgrillowane i natarte czosnkiem
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki salsy poza oliwą i połową octu przekładamy do malaksera, całość można również utrzeć w moździerzu. Miksujemy stopniowo dolewając oliwę i smakując, czy należy dodać octu. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
Steki lekko przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i nacieramy oliwą z dwóch stron. Na dobrze rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu kładziemy przygotowane kawałki mięsa, nie powinny być wyciągnięte prosto z lodówki powinny mieć temperaturę pokojową. Smażymy ok. 2 minut z każdej strony, skórka powinna być ładnie przyrumieniona. Zmniejszamy gaz pod patelnią, przykrywamy ją i dociągamy steki jeszcze ok. 2 minut (można patelnię wstawić do pieca nagrzanego do 180 minut na 2-3 minuty).
Steki ściągamy z patelni, pozostawiamy na desce do krojenia na kilka minut, kroimy w plastry i serwujemy z salsa verde i zgrillowanym, natartym czosnkiem pieczywem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź