Greckie grillowane jagnięce souvlaki
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:1 kg jagnięciny
Marynata:
2 posiekane ząbki czosnku
ćwierć filiżanki suszonego oregano
1 pęczek koperku
6 cytryn
1 filiżanka miodu
2 gałązki rozmarynu
1 filiżanka oliwy
ćwierć filiżanki majeranku
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek mięty
1 pęczek oregano
1 filiżanka octu z sherry
sól
Sos:
500 g greckiego jogurtu
2 starte, posolone i odciśnięte ogórki
1 łyżka posiekanej suszonej mięty
3 posiekane ząbki czosnku
2 pokrojone pomidory
1 posiekana czerwona cebula
1 posiekany pęczek koperku
Dodatki:
1 sałata lodowa
3 cytryny
pita
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę. Dodać posiekane koperek, natkę pietruszki i oregano. Wlać ocet z sherry, sok z jednej cytryny i miód. Dołożyć rozmaryn, suszone oregano, miętę, pieprz i 2 ząbki czosnku. Wlać oliwę. Wymieszać i odstawić do zamarynowania.
Na szpadkę nabić połowę cytryny, a następnie kawałki mięsa. Zakończyć cytryną. Posolić do smaku. Grillować często obracając. Składniki sosu wymieszać.
Podawać z sałatą lodową, pitą i sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z jagnięciny i baraniny
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W