Bakłażany faszerowane
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- Składniki:
- 3 bakłażany
- 500 g mielonej wołowiny
- ½ szklanki czerwonego wina
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- 1 puszka pomidorów (krojonych)
- oliwa
- sól, pieprz
- duża szczypta cukru
- 2 liście laurowe
- świeża mięta, pietruszka i tymianek
Beszamel:
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 50 g startego sera np. kefalotiri lub innego, żółtego i twardego
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Bakłażany przekrajamy wzdłuż na pół, nacinamy miąższ w kratkę, skrapiamy porządnie grecką oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Układamy na blaszce skórką do góry i pieczemy do miękkości ok. 40-50 minut w temperaturze 170 stopni.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i przesmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Doprawiamy cukrem, cynamonem, kuminem i suszonym tymiankiem. Dorzucamy listki laurowe i jak cebula zmięknie i lekko się zezłoci, dodajemy wołowinę. Przesmażamy całość ok. 4-5 minut, aż mięso będzie rumiane, cały czas dzielimy je na mniejsze porcje. Dolewamy wino, podkręcamy gaz i odparowujemy alkohol. Następnie dodajemy pomidory i dusimy razem przez 10-15 minut. Do lekko przestudzonego mięsa dodajemy z grubsza poszatkowane zioła takie jak mięta, pietruszka i tymianek.
Przygotowujemy beszamel, rozgrzewając w rondlu masło, do którego dodajemy mąkę i ciągle mieszając przesmażamy ją 3-4 minuty. Następnie partiami dolewamy mleko ciągle, intensywnie mieszając aby sos był gładki i aksamitny. Na koniec doprawiamy całość solą, pieprzem i gałką. Dodajemy starty ser, dodajemy żółtka i mieszamy energicznie. Podpieczone bakłażany odwracamy skórką do dołu, łyżką dociskamy lekko miąższ, nakładamy po porcji farszu i całość polewamy beszamelem. Wstawiamy ponownie do pieca tym razem nagrzanego do 200 stopni do czasu, aż wierzch pięknie się zarumieni.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź