Grillowane figi z miodem, jogurtem i migdałami

Grillowane figi z miodem, jogurtem i migdałami
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Ainsley Harriott

Seria kulinarna:
Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery, Dania z grilla
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Składniki:

  • spore
  • dojrzałe figi (po 1 na osobę)
  • kilka łyżek miodu
  • opakowanie gęstego jogurtu
  • najlepiej greckiego lub domowego (patrz osobny przepis)
  • można też jogurt wymieszać z gęstą śmietaną
  • kilka łyżek migdałów

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na kwadratach z grubej folii aluminiowej ułożyć po jednej fidze. Ściąć czubek figi i naciąć owoc na krzyż na głębokość kilku centymetrów, rozchylić w miejscu nacięcia. Polać łyżeczką miodu, zawinąć brzegi folii i układać figowe pakuneczki na średnio rozgrzanym grillu. Piec około 15 minut. W tym czasie pokroić migdały i podprażyć na suchej patelni. Rozwinąć brzegi folii, polać figi jogurtem i posypać prażonymi migdałami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA