Krewetki saganaki

Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 kg świeżych, sporych krewetek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 świeża papryczka chili
- ½ zielonej papryki
- ok. 40 ml ouso
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- ok. 200 g sera feta
- sól, pieprz
- oliwa
Do podania:
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
Przelicznik pojemności
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Krewetki oczyszczamy, opłukujemy i osuszamy na ręczniku papierowym. W szerokim rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i krótko smażymy, nie powinna zmienić koloru tylko się zeszklić.
Dodajemy pokrojone w kostkę papryki i czosnek. Krótko podsmażamy, dorzucamy krewetki i smażmy 2-3 minuty, często mieszając. Zwiększamy gaz pod rondlem i wlewamy ouso, powinno odparować, następnie dodajemy pomidory. Doprawiamy całość pieprzem i wkruszamy ser feta, w razie potrzeby lekko doprawiamy solą. Serwujemy najlepiej w naczyniu saganaki (czyli w patelni z dwiema raczkami) koniecznie mocno obsypane nacią pietruszki i z pieczywem do zamoczenia w sosie.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź