Tzatziki
Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
Składniki:
- 250 ml gęstego jogurtu dobrej jakości (najlepiej grecki
- bałkański - dostępny w sklepach
- lub domowy; można też jogurt wymieszać z gęstą śmietaną
- albo z serkiem homogenizowanym)
- 1 spory ogórek wąż
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżeczka posiekanego koperku
- sól
- pieprz do smaku
- łyżka oliwy
- 1/2 - 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do jogurtu dodać czosnek, rozgnieciony nożem na pastę, przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce oraz posiekany koperek. Obieraczką do warzyw lub nożykiem obrać ogórek, zostawiając pasy zielonej skórki na przemian z pasem obranej skórki. Zetrzeć ogórek na tarce. Odcisnąć sok. Odciśnięty ogórek wymieszać z jogurtem. Polać oliwą i odrobiną octu winnego, dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać, podawać polane z wierzchu odrobiną oliwy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W