Placki z jabłkami i rodzynkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Placki i placuszki
Składniki:
- 2 jaja
- 1,5 - 2 szklanki startego jabłka
- 1 garść rodzynek
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany ew. serka homogenizowanego
- ok. 1 szklanki mąki (może wyjść więcej, musicie uzyskać gęste ciasto)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, dodajemy jogurt lub śmietanę, całe jaja i mieszamy rózgą dokładnie łącząc składniki. Obrane jabłka ścieramy na tarce lub wrzucamy do malaksera wraz z rodzynkami (oczywiście jeśli używacie tarki rodzynek nie ścieracie). Do mleka z jajami dodajemy mąkę, proszek, sodę i sól. Mieszamy rózgą do uzyskania dość gęstego ciasta, bardziej gęstego niż na naleśniki. Dodajemy starte jabłka i mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania ładnego, złotego koloru. Serwujemy ciepłe, posypane cukrem lub jak kto woli np. z Nutellą, syropem klonowym, miodem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W