Placki z jabłkami i rodzynkami

Placki z jabłkami
Oceń przepis:
63 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Placki i placuszki

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, dodajemy jogurt lub śmietanę, całe jaja i mieszamy rózgą dokładnie łącząc składniki. Obrane jabłka ścieramy na tarce lub wrzucamy do malaksera wraz z rodzynkami (oczywiście jeśli używacie tarki rodzynek nie ścieracie). Do mleka z jajami dodajemy mąkę, proszek, sodę i sól. Mieszamy rózgą do uzyskania dość gęstego ciasta, bardziej gęstego niż na naleśniki. Dodajemy starte jabłka i mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania ładnego, złotego koloru. Serwujemy ciepłe, posypane cukrem lub jak kto woli np. z Nutellą, syropem klonowym, miodem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA