Ryby w tempurze z surówką coleslaw
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 2 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia portugalska
Składniki:
- kilka rodzajów ryb (filety) pokrojonych w kostkę
- 1 szklanka mąki pszennej lub ryżowej
- woda gazowana lodowata
- 1 łyżeczka curry
- ¼ kapusty czerwonej poszatkowanej
- ¼ kapusty białej poszatkowanej
- 1 marchewka pokrojona w tagliatelle (za pomocą obieraczka)
- garść winogron
- ½ ostrej papryczki drobno posiekanej
- mały korzeń imbiru, starty
- sok z jednej limonki
- oliwa z oliwek
- olej ryżowy do głębokiego smażenia
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj surówkę coleslaw – w misce wymieszaj poszatkowaną kapustę czerwoną i białą oraz pokrojoną marchewkę i winogrona. Zrób sos, czyli połącz ostrą papryczkę, starty imbir, sok z limonki i oliwę z oliwek. Wymieszaj i polej tym sosem surówkę.
Przygotuj tempurę – wymieszaj mąkę z łyżeczką soli i curry, dolewaj wodę gazowaną do momentu, kiedy uzyskasz ciasto przypominające konsystencją ciasto do naleśników.
Zawiń każdy kawałek ryby z osobna w to ciasto i smaż na głębokim oleju (rozgrzanym do 175 stopni), aż skórka się zrobi złocista i chrupiąca. Wyciągnij kawałki z garnka i osącz z nadmiaru tłuszczu.
Serwuj tempurę z surówką coleslaw.
Przygotuj tempurę – wymieszaj mąkę z łyżeczką soli i curry, dolewaj wodę gazowaną do momentu, kiedy uzyskasz ciasto przypominające konsystencją ciasto do naleśników.
Zawiń każdy kawałek ryby z osobna w to ciasto i smaż na głębokim oleju (rozgrzanym do 175 stopni), aż skórka się zrobi złocista i chrupiąca. Wyciągnij kawałki z garnka i osącz z nadmiaru tłuszczu.
Serwuj tempurę z surówką coleslaw.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Kuchnia portugalska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W